Crème Anglaise

De auteur van de recepten en site is op generlei wijze aansprakelijk voor het mislukken van de producten door welke oorzaak dan ook.

RECEPTUUR

WERKWIJZE

Voor 650 ml

500 ml melk
1 vanillestokje
6 eidooiers
75 g fijne kristalsuiker

Snij het vanillestokjes open en schraap met de punt van een mesje het merg er uit. Breng melk met het vanillestokje en merg in een steelpan met een dikke bodem aan de kook. Let goed op dat de melk niet aanbrandt. Draai het vuur laag en laat de vanillemelk op een vlamverdeler rustig 15 minuten trekken. Klop intussen eidooiers met suiker luchtig. Voeg de warme melk onder voortdurend kloppen beetje bij beetje toe aan de dooiers. Schenk mengsel terug in de pan en bind de saus onder voortdurend roeren op laag vuur*.
De saus is klaar als die op de achterkant van een bolle lepel blijft liggen. Zeef de saus en laat deze afkoelen.

* U kunt hiervoor een thermometer gebruiken: laat de temperatuur dan niet boven de 80ºC komen, anders stollen de eieren. Als dat gebeurt, koel de saus direct door de pan in een kom met ijskoud water te zetten.