Vanillevla

De auteur van deze site is op generlei wijze aansprakelijk voor het mislukken van de producten door welke oorzaak dan ook.

RECEPTUUR

WERKWIJZE

½ liter (volle) melk
30 g suiker
20 g maizena
½ vanillestokje
of 1 zakjes vanillesuiker of ½eetlepel essence
1 eierdooiers
snufje zout



Citroenvla
Limoenvla
Sinaasappelvla

Idem recept:

vanillevla, voeg dan
citroenrasp,
of limoenrasp
of sinaasappelrasp
toe aan de melk.

Giet de melk in een steelpan, en schraap boven de melk de zaadjes uit de vanillepeul. Doe ook de peul in de room, en breng alles langzaam tegen de kook aan. Laat tien minuten trekken, haal dan de vanillepeul eruit. Meng suiker en maïzena, en roer hier met de eidooier een papje van. Schep een lepel van de hete melk bij het papje, terwijl je goed roert. Schep weer een lepel melk erbij, en blijf roeren. Als het papje voldoende vloeibaar en opgewarmd is, giet je dit bij de resterende melk in de pan, terwijl je met een garde of mixer op lage stand blijft roeren. Verhit langzaam, blijf roeren (ook over de bodem en langs de randen) totdat de vla is gebonden. Zet het vuur uit, roer nog even, giet in een kom en dek de vla dan af met plasticfolie als je geen vel wilt.

Voor zachtere romige vla een deel van de melk vervangen door slagroom of kookroom.

Mocht je de neiging hebben om ook het sap toe te voegen: niet doen, de vla wordt er vies en niet lekker fris van.