Begrippen - ~ E ~



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z

Entremets

Een licht verteerbaar tussen gerecht.

Espagnole

Een naam van een veel gebruikte bruine sauce.

Essence

Concentraat van geur en of smaakstof.

Extractie

Macereren

Percoleren

Destilleren of Hete extractie

Infusie

Decoctie

meer informatie

Macereren
Macereren is een vorm van koude extractie, waarbij de vloeistof de kleur en aromas opneemt. Voorbeeld: het weken van fruit in alcohol of water. Macereren op hogere temperatuur, bijv 70C, wordt ook wel digereren genoemd. Engelstaligen noemen het infusion.

Percoleren
Percoleren is het (herhaald) overgieten van de grondstoffen in een filter, meestal met alcohol over kruiden.

Destilleren of Hete extractie
Hete extractie wordt meestal toegepast op de schillen, zaden en bloemen van fruit en groenten. Bij hete extractie worden de grondstoffen in alcohol geweekt en vervolgens wordt het mengsel gedestilleerd. Dit gebeurt vacuum en bij lage temperaturen om zoveel mogelijk smaak in het eindproduct te krijgen. Ook essentiele olien gaan mee.

Infusie
Infusie het overgieten met heet water of olie spreekt men over infusie. Denk aan thee of koffie.

Decoctie
Decoctie plantaardig of dierlijk materiaal koken, zoals bij het maken van bouillon..



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z