Macereren
Macereren is een vorm van koude extractie, waarbij de vloeistof de
kleur en aromas opneemt. Voorbeeld: het weken van fruit in alcohol
of water. Macereren op hogere temperatuur, bijv 70C, wordt ook
wel digereren genoemd. Engelstaligen noemen het infusion.
Percoleren
Percoleren is het (herhaald) overgieten van de grondstoffen in een filter,
meestal met alcohol over kruiden.
Destilleren of Hete extractie
Hete extractie wordt meestal toegepast op de schillen, zaden en
bloemen van fruit en groenten. Bij hete extractie worden de
grondstoffen in alcohol geweekt en vervolgens wordt het mengsel
gedestilleerd. Dit gebeurt vacuum en bij lage temperaturen om
zoveel mogelijk smaak in het eindproduct te krijgen. Ook essentiele
olien gaan mee.
Infusie
Infusie het overgieten met heet water of olie spreekt men over infusie.
Denk aan thee of koffie.
Decoctie
Decoctie plantaardig of dierlijk materiaal koken, zoals
bij het maken van bouillon..