Begrippen - ~ S ~



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z

Salpicon

Een ragout waarin behalve vlees nog andere toevoegingen zoals truffels of slagroom zijn verwerkt.

Semolina

Is een griesmeel. Het is gemaakt van grof gemalen tarwe, maïs of rijst.

Slappe Bal

Het koken van een suikeroplossing tot 92° Reamur. / 115 Celcius.
Als in de suiker oplossing een metalen lepeltje wordt gestoken, wat direct daarna in koud water wordt gedompelt en met de vingers de suiker van de lepel tot een slap balletje kan worden gerold spreekt met men van slappebal

Socle

Voetstuk. Kan worden gemaakt van suiker of suikerwerk, brood of brooddeeg, griesmeel, rijst, ruwijs, enz..

Sorbet

Zacht gevroren ijsdrank van bepaalde samenstelling.Sorbets worden overwegend van vruchten bereid.

Souffleren

Omhoogbakken. Door het uitzetten van de lucht , die zich in het product bevindt, b.v. een ommelette soufflé.

Suikersiroop

Recept

Lichte en dunne zoete siroop, gebruikt in verscheidene baksels. Ook geschikt in cocktails.


Suikerstroop

Recept

Dikkere, plakkerige stroop, gebruikt in verscheidene baksels.


Smört

Vulling voor appelgebak appeltaart. (gehakte appel, abrikozenmoes, potpourri, citroenrasp, kaneel en suiker. Even gestoofd)

Stijve Bal

Het koken van een suikeroplossing tot 98° Reamur. / 122° Celcius.
Als in de suiker oplossing een metalen lepeltje wordt gestoken, wat direct daarna in koud water wordt gedompelt en met de vingers de suiker van de lepel tot een bal kan worden gerold spreekt met men van stijvebal

Speculaaskruiden

Recept

Speculaaskruiden
De samenstelling varieerd naar gelang de smaak en bestaat uit : cardamon, foeli, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat. 

Spatel

Spatel
 Een stukje gereedschap in diverse maten waarmee ingrediënten door elkaar worden geschept.Lijk een beet je op een hockeystick.



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z