Begrippen - ~ B ~



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z-|-Home

Banketbakkersroom

Recept

Een basis voor vulling van gebak, taarten en créme's.


Barderen

Bekleden met reepjes spek.

Bladerdeeg

Recept

Dit is een basis deeg dat is samengesteld uit bloem, boter (vet) en water. Door dit mengsel meerdere keren uit te rollen
( toeren ) en op een speciale manier te vouwen onstaat de luchtige structuur na het bakken.

Blancheren

Met koud water aan de kook brengen en daarna afspoelen.

Voorbeeld. soepbenen, ragoutvlees, groenten.

Bal

Het koken van een suikeroplossing tot 95° Reamur. / 118° Celcius
Als in de suiker oplossing een metalen lepeltje wordt gestoken, wat direct daarna in koud water wordt gedompelt en met de vingers de suiker van de lepel tot een balletje kan worden gerold spreekt met men van bal

Beurre Noisette

Bruin gebakken boter. Gebruik een pan met dikke bodem zodat de boter niet direct verbrandt. Snijd de boter in gelijke stukken en doe dit in de pan. Blijf steeds roeren tijdens het kookproces. Op een gegeven moment gaat de boter bakken, ontstaan er belletjes en gaat de boter verkleuren. Wanneer de boter net bruin is, haal de pan van het vuur en blus de beurre noisette eventueel af met citroen, room of roomkaas. Kan direct gebruikt worden en blijft circa twee weken goed in een goed afgesloten bakje in de koelkast.

Bigaraux

Een geconfijte Kers in de kleuren helder rood groen en geel.

Blindbakken

Een taartbodem met tijdelijke vulling voorbakken. Dit is nodig als de vulling slechts kort of niet gebakken moet worden.
Bekleed de bakvorm met het deeg. Prik met een vorm de bodem van het deeg in. Knip een rondje uit bakpapier dat in de taartvorm past. Leg het bakpapier over de deegbodem. Bedek met droge peulvruchten, rijst of speciale bakbonen. Dit voorkomt dat de opstaande randen inzakken en het deeg rijst tijdens het bakken. De gebruikte vulling kan in een afgesloten pot lang bewaard en telkens opnieuw gebruikt worden. De rijst of bonen zijn na het blind bakken niet meer eetbaar. Bak de bodem zoals in het recept staat. Verwijder de droge vulling en het bakpapier. Besmeer de bodem van het deeg met wat losgeklopte eidooier. Zet het nog 3 tot 5 minuten in de oven, hierdoor wordt de bodem mooi bruin.

Bruleren

Het bruineren van b.v. geschaafde amandelen.

Bouquet garni

Bundeltje kruiden en specerijen, bestaande uit peterselie,selderij,kervel,wortel,ui,laurier.



A-B-C- D-E-F- G-H-I- J-K-L- M-N-O- P-Q-R- S-T-U- V-W-X-Y- Z-|-Home